A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variables should be assigned by reference

Filename: core/Controller.php

Line Number: 51

Wijkmanska Blecket · Uplands nation
Wijkmanska Blecket

Uplands nation

Uplands nation

Foto: Fanny E Johansson

Uplands nation grundades redan 1642 och har sedan 1825 sitt hem på S:t Larsgatan 11 när nationen köpte sitt kära nationshus. År 1829 slogs Uplands nation ihop med Roslags- och Fjärdhundralandsnation.

Uplands nation har under mer än 350 år, och i många skiftande former kunnat erbjuda en mötesplats för studenter, och bedriva en verksamhet som de funnit givande. Förhoppningen är att nationen ska kunna göra detta länge än.

Isbjörn på vinden

Foto: ???

Wijkmanska Blecket är en stor del av nationens kulturverksamhet och har äran att få repa i Uplands festsal på övervåningen och har vårt tillhåll på vinden, kallat "vinden" i folkmun. Det finns även en trång "styrhytt" på vägen upp där dyrbarheter förvaras. För att inte glömma "proppskåpet" lite längre upp och längre in om man vill vara för sig själv för en stund.

Svante Wijkman

Svante Wijkman är ett legendariskt namn som flanerar på nationen och historierna kring hans livsöde blir allt längre och längre. Sven Johan Wijkman dog ung (f.1821 d.1837) och det är oklart om han någonsin var med i nationen. Efter hans död donerade hans mor ett porträtt av sin son samt inrättar stipendier till hans minne. Sedan dess finns det storslagna myter kring denna grabb och även om det står att han dog av "feber" diskuteras det vilt om han frös ihjäl på vinden, ramlade ner för trapporna eller helt enkelt avled av för livligt levere på nationen. Länge leve Svante Wijkman!

Uplands nationspup heter "Svantes källare" och befinner sig fiffigt nog i källaren med egen ingång från sysslomansgatan 12. När värmen börjar tränga igenom under vår och sommar hålls även "Svantes trädgård" som är riktigt mysigt.

Svantes källare håller öppet för studenter: måndag till lördag klockan 18—01.

Svantes affisch

Utöver puben är det klart värt att besöka:

Torsdagar: Ärtsoppa med våfflor och punch kl: 17.00-19.00.
Ibland på Fredagar:Jazzbar
Lördagar: Café Wijkman mellan kl:12.00 och 16.00.
Ibland på söndag: Filmkväll från kl: 19.00.

Nationskort kvrävs i Svantes källare, i Jazzbaren och om du vill ha punch till ärtorna.

För att inte glömma de gasquer och baler som är varje termin kolla in Uplands nations kalendarium. Anmälan sker vanligtvis till 1Q och har du tur får du höra Wijkmanska Blecket spela!

Styrande över nationen är 1Q, 2Q och 3Q dessa når man genom besöka, mejla eller ringa.

Spelning under BRUNK

Foto: En Johan från LiTHe blås.

1Q: 018-15 21 51, 1q(a)uplandsnation.se.
2Q: 018-15 21 52, 2q(a)uplandsnation.se.
3Q: 018-15 21 53, 3q(a)uplandsnation.se.